Rahvusvahelistel programmeerimisvõistlustel on Eesti esivõistkonnaks kujunenud Tartu Ülikooli meeskond Double Cycle Cover. Head tulemused viisid TÜ tudengid teist korda järjest maailma kõige mainekama programmeerimisvõistluse finaali.

Viimasel ajal hoiavad rahvusvahelistel programeerimisvõistlustel Eesti ja Tartu Ülikooli lippu kõrgel tudengid Tähvend Uustalu (matemaatika 2. aasta tudeng), Andres Unt ja Oliver Nisumaa  (mõlemad matemaatika 3. aasta tudengid) ja Martin Širokov (informaatika 1. aasta tudeng), kes moodustavad võistkonna nimega Double Cycle Cover.

Tähvend, Oliver ja Andres / Foto: Erakogu

Tähvend, Andres ja Martin osalesid võistkonnaga 20. oktoobril 24-tunnisel ülemaailmsel programmeerimismaratonil IEEEXtreme, kus saavutati 2608 võistkonna seas kõrge 6. koht. Maailma programmeerimisvõistluse ICPC (International Collegiate Programming Contest) Loode-Euroopa kvalifikatsioonivõistlusel NWERC (Northwestern Europe Regional Contest) sai Double Cycle Cover lausa kolmanda koha. 23.-25. novembril toimunud võistlusel esindasid meeskonda Tähvend, Martin ja Oliver.

Programmeerimisvõistluste eripärad

Kahe võistluse põhimõte on sama, kuid vorm erinev. „Mõlemad on ülesannete stiililt programmeerimisvõistlused. Ülesanded on algoritmilise sisuga, üldiselt on vaja leiutada efektiivne ja korrektne algoritm, mis etteantud ülesannet lahendab,“ selgitasid meeskonnaliikmed.

„Näiteks NWERCil oli ülesanne, kus oli vaja leida kiireim viis arvutimängu läbimiseks. Mängus oli palju tasemeid, kusjuures neid võis läbida mistahes järjekorras ja taseme läbimise kiirus sõltus sellest, millised tasemed on varem läbitud. Fookus on algoritmide välja mõtlemisel, lihtsalt üldtuntud algoritmide tundmine ei ole piisav (aga on vajalik). Mõlemad on ka meeskondlikud võistlused, kus osaletakse 3-liikmelise meeskonnana,“ lisasid Tähvend, Martin ja Oliver.

Tähvend, Oliver ja Martin NWERCi autasustamisel / Foto: NWERC

„IEEEXtreme kestab 24 tundi ja seda saab lahendada oma ülikooli juures. Alguses on kättesaadavad ainult mõned ülesanded ja neid ilmub võistluse ajal juurde. Lõpuks on neid kokku umbes 20-30. IEEEXtreme ülesanded on stiililt mõnevõrra vabamad ja nii mõni on päris imelik.”

“Näiteks oli sel aastal ülesanne, kus anti ainult mõned näidised, mismoodi konkreetsete sisendite korral väljund välja nägema peaks. Midagi muud öeldud ei olnud. Lahendus seisnes sisuliselt palju katsetamises ja nö mõtete lugemises. NWERCil selliseid asju ei ole — alati on selgelt ja üheselt öeldud, mida arvutada tuleb,“ kommenteerisid IEEEXTreme’i eripärasid Double Cycle Cover võistkonna liikmed.

„NWERC kestab 5 tundi ja toimub iga aasta ühes ülikoolis, sel aastal Eindhovenis. Viimastel aastatel on olnud 11 ülesannet. ICPC võistlusele kohaselt on oluline osa strateegiast see, et kolme peale on antud ainult üks arvuti. See tähendab, et keegi ei tohi pikaks ajaks arvuti ette jääda. Kui programm on vigane, tuleb välja trükkida ja paberi peal vigu otsida,“ kirjeldasid tudengid võistluse kulgu.

TÜ tudengid Oxbridge’i tasemel

Sel aastal osalesid NWERCil Põhjamaade, Briti saarte, Beneluxi maade, Saksamaa ja Eesti ülikoolide tudengid. Nende seas oli tõelisi tippülikoole, näiteks esimese ja teise koha saavutasid vastavalt Cambridge’i ja Oxfordi võistkonnad. Kolmanda koha saanud TÜ tudengid suutsid seejuures edastada Müncheni Tehnikaülikooli ning Cambridge’i ja Oxfordi paremuselt teisi võistkondi. Kokku sai positiivse tulemuse kirja 118 meeskonda.

NWERCi esikümne võistkonnad / Foto: Kuvatõmmis NWERCi kodulehelt

Niivõrd hea tulemus viib TÜ võistkonna 2019. aasta märtsis-aprillis Portugali Portosse, kus toimub programmeerimisvõistluse maailmafinaal ICPC 2019. NWERCilt pääses ICPC lõppvõistlusele viis parimat ülikooli. Maailma kõige suuremat ja mainekamat võistlust jälgivad teiste hulgas tõelised tehnoloogiahiiud nagu Facebook ja Google.

Portugali minnakse ajalugu tegema

Double Cycle Cover ei lähe Portugali lihtsalt sooja ilma nautima, vaid on sättinud endale kõrged eesmärgid. „Meie eesmärgiks on saada finaalis medal. Medali saavad 12 parimat võistkonda ja veel mõned, kes tegid peaaegu samade karistuspunktidega ära sama palju ülesandeid, kui 12. võistkond,“ kinnitasid võistkonnaliikmed soovi teha Eesti programmeerimisvõistluste ajalugu.

Lõppvõistluse soosikud on neile enam-vähem teada. „Kindlasti on tugevatel kohtadel esindatud Venemaa (MIPT, ITMO, Moskva Riiklik Ülikool) ja Hiina (Pekingi Ülikool, Tsinghua Ülikool) tugevamad ülikoolid. Euroopast on kõige rohkem häid tulemusi näidanud viimastel aastatel Varssavi Ülikool, Ameerikast MIT. Paari kuu pärast on kõik finalistid teada, siis läheb pilt selgemaks,“ olid mehed konkurentide tasemest teadlikud.

TÜ tudengid osalesid ka 2018. aasta kevadel Hiinas toimunud ICPC lõppvõistlusel, kus jäädi jagama 56. kohta.

Loe lisaks intervjuud võistlusprogrammeerimise eestvedaja Targo Tennisbergiga. 

Vaata lisaks: