Reach-U on ettevõte, mis tegeleb tarkvaraarenduse ja andmeteadusega koostöös klientidega üle maailma. Reach-U on IT-tööstusmagistrantuuri veteran, kes on programmi partnerettevõte olnud selle algusest peale. Oma kogemusest programmis räägib Reach-U tegevjuht Teet Jagomägi.

Mida tuleb teha ühel ettevõttel, et programmis osaleda?

Kui ma õigesti mäletan, siis osalemiseks tuleb kandideerida. Kõige olulisem on aga hea välja näha, sest aeg-ajalt oli konkurents firmade vahel päris äge ja tudengite koorekihi saamiseks tuleb ikkagi võimalikult atraktiivne olla.

Kuidas on Reach-U üliõpilaste jaoks atraktiivne suutnud olla?

Me otsime tudengeid, kes ise omakorda otsivad ägedaid väljakutseid — et saaks teha midagi ägedat, rakendada oma oskusi ja ka areneda.

Kuidas koostöö üliõpilastega sujub?

Nagu tudengitega ikka — nad annavad endast parima. Kui meil õnnestub leida üks äge, sütitav tööjupp mõnest meie suuremast lahendusest, siis nad tahavad teha seda hommikust õhtuni. Tavaliselt võtab see kuu või kaks aega, et tudeng saaks enam-vähem aru, mis meil siin toimub, ja meie saaksime aru, mida ta oskab ja tahab.

Mis on tudengitele teie juures olles eriti inspireerivalt mõjunud?

Tudengid saavad töötada päris andmetega, päris klientide juures, mis lähevad päriselt ülemaailmselt kasutusse. See tähendab, et tudeng saab tulemused üle vaadata koos klientidega, kes on kuskilt teisest maailma otsast, ja näha, kuidas nad neid kasutavad. Seejärel saab minna uuele ringile, oma lahendust täiendada — ja see on midagi sellist, mida koolipingist ei saa.

See on vist üliõpilasele suur väljakutse — jaksab ta end sellest läbi närida?

No see on nüüd meie kunst ja teadus, kuidas anda sellist ülesannet, mis oleks piisav pingutus, aga ei käiks üle jõu. Loomulikult tuleb meil hoida omaenda kogenumad juhendajad seal kõrval, kes aitavad ja jälgivad, et asjad liialt stressama ei hakkaks.

Mida teiepoolne mentor ja juhendaja üliõpilasega üldse teeb?

Eks see sõltub konkreetsest tudengist — neid on meil käinud siin aastate jooksul erinevaid. Mõni oskab mingit väga konkreetset asja ja tuleb hoopis meile selgitama, kuidas see spetsiifiline asi käib. Teine asi on muidugi selles, et meie juures olles peavad tudengi tegemised ikkagi sobituma meie ülejäänud töö kui tervikuga, ja eks selleks peab ikka selgitama, kuidas meil konkreetselt production toimib. Seda koolipingist ju ei õpi ja tegelikult on tööprotsessid igas firmas erinevad, nii et selle eest peame igal juhul ise hoolt kandma. On ka seda ette tulnud , et see, mida üliõpilane on ülikoolis sattunud õppima, ei ole täpselt sama, mida meie töös vaja on, ja eks siis kolleegid aitavad.

Kas üliõpilane suudab programmi vältel firmale juba reaalselt kasulik olla või pigem on see investeering tulevikku, lootuses, et ta hiljem firmasse tööle asub?

Jah ja ei. Isegi kui miski ei õnnestu, siis teinekord on väärtus see, et on järgi proovitud ja nähtud, et see konkreetne lähenemine ei tööta. Selle programmi ja erinevate projektide vältel jõuab mitut asja proovida — üks asi läheb töösse ja teine ei lähe. Ega meie töö on igapäevaselt samasugune: töötame andmete ja algoritmidega ja teinekord mõni algoritm lihtsalt ei anna tulemust, mis tähendab, et tuleb järgmine alternatiiv ette võtta. See on kõik osa tööst.

Kas Reach-U pakub üliõpilasele midagi unikaalselt, mida tal oleks raske mujal ettevõtetes saada?

Vot teiste ettevõtete eest ei oska rääkida, aga seda saan küll öelda, mida meie pakume: saab tegutseda päris klientide ja päris andmetega, mille pealt saab väärtuslikke järeldusi teha.

Kas praegu on tunne, et üliõpilased jäävad teie juures rahule?

Siiamaani on vist pooled meile tööle jäänud ja pooled on edasi läinud, näiteks edasi õppima. Ega selle vastu ei saa — kui ikka leiad, et tahad minna doktorisse, siis tuleb minna. Loodus kutsub.

Ehk siis Reach-U on nende tudengite, kes siin viimased neli aastat on olnud, haridusteele ja karjääriväljavaadetele kõvasti juurde andnud?

Tunne on, et osad on sellised, kes kibelevad tööle hakata, osad on need, kes pigem tahavad edasi õppida. No stress — kuidas kellelegi.

Tekkis huvi? Loe lähemalt IT-tööstusmagistrantuurist siit: https://cs.ut.ee/et/sisu/it-toostusmagistrantuur-partnerile!