Ilmar Uduste õpib arvutiteaduse instituudis andmeteadust. See eriala muudab IT-lahendused nutikaks ning loob väärtust igasse valdkonda. Andmeteadust õppima tulles peab sul olema bakalaureuse kraad ning läbi tehtud vähemalt 60 ainepunkti ulatuses infotehnoloogia, matemaatika või statistika õppeaineid. 

Ma õppisin bakalaureuse tasemel Tartu Ülikoolis materjaliteadust, see on üsnagi interdistsiplinaarne eriala, mis ühendab endas nii füüsika, keemia kui ka inseneeria. Viimasel aastal avastasin, et arvutiteaduse instituudis avatakse andmeteaduse õppekava, mida lähemalt uurides sain aru, et see on samuti eriala, mis koosneb mitmest erinevast valdkonnast (IT, statistika, domeeniteadmised jmt) ning bakalaureuse kogemuse pealt teadsin, et interdistsiplinaarsus mulle sobib. Inglise keeles on ütlus jack of all trades, but a master of none, mis kirjeldab inimest, kes vajadusel saab kõigega hakkama ja mulle meeldib mõte olla selline inimene.

Kunagi lapsepõlves näitas sugulane mulle videot, kus tehisintellekt õppis ise piitsa ja prääniku meetodil ühte mängu mängima. Mäletan, et siis tekitas mulle sellise tehnoloogia olemasolu päris suurt hämmeldust. Igatahes on see hetk mulle mällu sööbinud. Nüüdseks olen teada saanud, et see meetod on stiimulõpe (ingl k Reinforcement Learning) ning see pole väga efektiivne, aga vähemalt tõukas nähtud video mind noorena tehisintellekti teemast rohkem huvituma ning nagu näha, on see mind inspireerinud tänaseks andmeteadust õppima. 

Minu jaoks ei olnud väga keeruline liikuda loodusteaduse alalt andmeteadusesse. Olin eelneval erialal juba natuke programmeerimist ja arvutitehnikat õppinud ning terve oma varasema elu koos arvutitega üles kasvanud. Mõnes õppeaines oli küll alguses võib-olla veidi keerukam, aga lõpuks saab ikka kõigega hakkama. IT on üks nendest erialadest, mida saab hästi ka iseseisvalt õppida, kui vaid sellele aega kulutada ning olla valmis pingutama. Lisaks aitas mind kindlasti see, et olin enne arvutiteaduse instituuti tulekut peaaegu aasta töötanud mobiilpositsioneerimise andmetega tegelevas ettevõtte Positium. Olin seal tööl kui andmeanalüütik ja -teadlane ning õppisin töö käigus palju sellist, mida koolis üldiselt ei õpetata. Ning ka vastupidi – olen koolis saanud kogemust nende asjadega, millega pole veel tööl tegelenud, nagu näiteks masinõpe ja närvivõrgud. Sedaviisi on töö ja kool kenasti nö üksteise augud ära täitnud.

Kõige rohkem üllatas mind see, kuidas arvutiteaduse instituudis nii sujuvalt ja meeldivalt õppetööd korraldatakse. Eks natuke on seda mõjutanud pandeemia, kuna andmeteaduse õppekava avati alles 2020. aasta sügisel, aga mul pole kahtlustki, et loengute salvestamise ja üleslaadimise, kaugelt õppimise võimaldamise, projektide ja koostöö tähtsustamise jms põhimõtted olid paigas juba enne seda aega. Kontaktõpet ei saanud meie kursusel eriti palju teha, kuid juba algusest peale oldi valmis õpet veebis korraldama ning see on olnud siiamaani väga edukas.

Programmijuht ja õppejõud on jäänud silma oma vastutulelikkusega ning mulle väga meeldis see, et tervele andmeteaduse kursusele tehti Slacki kanal, kus sai kursusekaaslastega suhelda, küsida abi jms. Grupivestlus Messengeris ei oleks olnud pooltki nii organiseeritud. Küll oleks ma natuke rohkem soovinud erinevatel üritustel kursusekaaslastega tutvuda, aga pandeemia tegi paraku siin omad korrektuurid.

Andmeteadust oodatakse õppima kõikidelt bakalaureuse õppekavadelt ja nii tuleb kokku mõnusalt mitmekesine seltskond. Mulle isiklikult ei ole väga meeldinud sellised erialad, kus tudengid on kõik ühesugused: sama sugu, sarnane taust ning sarnased eesmärgid. Meie andmeteaduse kursusel on mehi ja naisi suhteliselt võrdselt ning inimeste taust on täiesti seinast-seina. Mõni on tulnud otse peale IT bakalaureuse lõpetamist andmeteadust õppima, keegi teine on aga näiteks kunagi ammu hoopis humanitaaria eriala lõpetanud, töötanud seejärel IT valdkonnas ning otsustanud enda teadmisi magistriõppes täiendada. Väga lahe on olla sellises kirjus seltskonnas ning ma usun, et meie mitmekesisus teeb andmeteaduse lendu veelgi tugevamaks. Loodame nüüd, et terve see lahe sats ka kevadel lõpetab!